Ορεινές Διαδρομές

Ορεινές Διαδρομές

Ο καλύτερος τρόπος να αποκτήσετε μια ολοκληρωμένη αίσθηση των ορεινών όγκων της περιοχής, είναι να έρθετε σε άμεση επαφή με τη φύση, να περπατήσετε στα μονοπάτια του βουνού, να μιλήσετε με τους βοσκούς, να ξεδιψάσετε στις παγωμένες πηγές, να διανυκτερεύσετε στα καταφύγια.

Οι διαδρομές που αναφέρονται παρακάτω προσφέρονται για ορεινή πεζοπορία, αναβάσεις, αναρρίχηση & ποδήλατο βουνού, για τους φυσιολάτρες και εραστές του βουνού.


Πεζοπορία στην Βαράσοβα

Η πρόσβαση στην κορυφή γίνεται πιο εύκολα από την Δυτική πλευρά και η πορεία διαρκεί περίπου 2,5 ώρες. Ενδιαφέροντα στοιχεία είναι η εκπληκτική θέα και η ύπαρξη πολλών σπηλαίων. Ο Ορειβατικός Σύλλογος Μεσολογγίου έχει  διανοίξει και σημάνει μονοπάτια στις διαδρομές:

  • Δασικός δρόμος – Άγ.Πατέρες (σπηλιές),ώρες πορείας 1,30.
  • Σπηλιές - Πηγάδι, ώρες πορείας 1.
  • Πηγάδι - Κορυφή ώρες πορείας 1.
  • Τέλος Δασικού δρόμου  - Πηγάδι, ώρες πορείας 2.

Αναρρίχηση στη Βαράσοβα

Η Βαράσοβα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δικαιολογημένα, σαν ένα από τα καλύτερα αναρριχητικά πεδία στην Ελλάδα. Από την πλευρά του Κρυονερίου (Νότια πλευρά) υπάρχει αναρριχητικό πεδίο, από τα καλύτερα της Ευρώπης και σχεδόν καθημερινά σημειώνεται η παρουσία αναρριχητών από όλα τα μέρη του κόσμου. Βασικό του χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα που δίνει στον αναρριχητή για σκαρφάλωμα με φαντασία και μεγάλη εναλλαγή στην κίνηση. Οι καιρικές συνθήκες είναι σχεδόν τέλειες και ο αριθμός των διαδρομών σε συνδυασμό με την ποικιλία τους μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε νοοτροπίας και ικανότητας αναρριχητή.

Στις πλαγιές της έχουν χαραχθεί μέχρι σήμερα περίπου 90 διαδρομές αναρρίχησης κλιμακούμενης δυσκολίας και υψομετρικής διαφοράς από 25 έως 400 μέτρα. Η Βαράσοβα προσφέρεται άνετα για σχολές, για προπόνηση, καθώς και για αναρρίχηση μεγάλου βαθμού δυσκολίας και αναπτύγματος. Η διαδρομή «Batman» στη Βαράσοβα, θεωρείται το πλέον εξαιρετικά δύσκολo και τεχνικά απαιτητικό πεδίο στην Ελλάδα, κατάλληλο για πολύ έμπειρους & ριψοκίνδυνους αναρριχητές. Λόγω του θερμού και ξηρού κλίματος της περιοχής η  αναρρίχηση στη Βαράσοβα μπορεί να γίνει και το χειμώνα.

Πεζοπορία στον Αράκυνθο

 Ο Αράκυνθος είναι ένα χαμηλό βουνό ύψους 982μ. βόρεια της πόλης του Μεσολογγίου, αποτελώντας ένα φυσικό όριο του Πατραϊκού κόλπου με την λίμνη Τριχωνίδα που βρίσκεται βόρεια του βουνού. Λόγω του ανάγλυφου του ο Αράκυνθος παρουσιάζει ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον για την ορνιθοπανίδα της περιοχής. Στον Αράκυνθο συναντάμε ενδιαφέροντα  φαράγγια & μεγάλα δάση βελανιδιάς και καστανιάς.

Στον Αράκυνθο έχει ανιχνευθεί, αποτυπωθεί και σημανθεί  ένα δίκτυο μονοπατιών Αυτά τα μονοπάτια αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου δικτύου μονοπατιών που χρησιμοποιούνται από τα αρχαία χρόνια. Μολονότι ο ακριβής προσδιορισμός της ηλικίας τους δεν έχει γίνει, αρχαιολογικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι η περιοχή κατοικείται από το 2500 π.Χ. και ότι η μορφολογία του εδάφους δεν έχει διαφοροποιηθεί σε βαθμό που να δικαιολογεί την εκ νέου χάραξη μονοπατιών. Σε αυτές τις διαδρομές υπάρχει η δυνατότητα να κάνετε πεζοπορία & ποδήλατο βουνού.

Το μονοπάτι της Εξόδου

Ιστορία: Στο Μεσολόγγι από το Φεβρουάριο του 1826 η κατάσταση για τους πολιορκημένους από τους Τούρκους, είχε φθάσει σε οριακό σημείο. Oι μάχες γίνονταν συχνά σώμα με σώμα, ενώ ο κανονιοβολισμός της πόλης ήταν διαρκής. Τρόφιμα δεν υπήρχαν και οι πολιορκούμενοι (γυναίκες, παιδιά, τραυματίες, γέροντες και μαχητές) σιτίζονταν με φύκια, δέρματα, ποντίκια και γάτες! Υπό τις συνθήκες αυτές, που καθιστούσαν αδύνατη την αποτελεσματική υπεράσπιση της πόλης, αποφασίστηκε σε συμβούλιο οπλαρχηγών και προκρίτων στις 6 Απριλίου η έξοδος και ορίστηκε γι' αυτή, η νύχτα του Σαββάτου του Λαζάρου προς Κυριακή των Βαΐων (9 προς 10 Απριλίου). Τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με το σχέδιο, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, υπό τους Δημήτριο Μακρή, Νότη Μπότσαρη και Κίτσο Τζαβέλα, με την ελπίδα να διασπάσουν τις εχθρικές γραμμές, επωφελούμενοι από τον αιφνιδιασμό των πολιορκητών. Νωρίτερα είχαν σκοτώσει τους τούρκους αιχμαλώτους, ενώ στην πόλη παρέμειναν τραυματίες και γέροι. Το σχέδιο προέβλεπε την έξοδο από τρία διαφορετικά σημεία και όλοι μαζί θα αντάμωναν στη μονή του Αγίου Συμεών.  Tη στιγμή της εξόδου επικράτησε πανικός. Αρκετοί ένοπλοι αγωνιστές  κατάφεραν πολεμώντας να ανοίξουν διαδρόμους μέσω των εχθρικών σωμάτων και να φτάσουν καταδιωκόμενοι ως την μονή του Αγίου Συμεών  στον Αράκυνθο ( Ζυγό). Οι περισσότεροι, κυρίως τα γυναικόπαιδα και αρκετοί πολεμιστές, δεν τα κατάφεραν να διασχίσουν τις εχθρικές γραμμές των πολιορκητών και  γύρισαν πίσω στην πόλη και χάθηκαν μαζί της. Στη διάρκεια των μαχών (με χιλιάδες τους νεκρούς) σώθηκαν μόνο 1.300 άνδρες, 7 γυναίκες και 3-4 παιδιά, όπως γράφει ο Σπ. Τρικούπης. Οι διασωθέντες  που συγκεντρώθηκαν στον Άγιο Συμεών, περπατώντας όλη τη νύχτα έφθασαν τα ξημερώματα στην κορυφή του βουνού σε κακή κατάσταση από τις ταλαιπωρίες, την πείνα και τον κόπο και στην συνέχεια πέρασαν στην Άμφισσα  αρχικά με τελική κατάληξη  το Ναύπλιο, όπου έτυχαν υποδοχής ηρώων.  O μύθος της "φρουράς του Μεσολογγίου" είχε ήδη δημιουργηθεί.

Ακολουθώντας τα βήματα των αγωνιστών: Από το Μεσολόγγι και με ΝΑ. κατεύθυνση βγαίνουμε από την πύλη της εξόδου και μέσω του αμπελιού του Ραζικότσικα μετά από 9 χλμ. περίπου (2 ώρες περπάτημα) φθάνουμε στον Αϊ-Συμιό (υψόμετρο 200 μέτρα).
Από τον Αϊ-Συμιό, ακολουθώντας με ΒΔ. κατεύθυνση έναν δασικό δρόμο, περνάμε από ένα αλσύλλιο, έναν τεραστίων διαστάσεων σταυρό, σε τρίστρατο, κατευθυνόμαστε εντελώς δεξιά, αποκτούμε θέα της λιμνοθάλασσας και σε 20 λεπτά περίπου, στα 300 μ. υψόμετρο, σε ένα πλάτωμα, συναντάμε στα δεξιά μας τα πρώτα κόκκινα σημάδια της σηματοδότησης και ακολουθούμε το μονοπάτι που εγκαταλείπει τον δρόμο και «χώνεται» μέσα στη μεσογειακή μακία. Ανηφορίζουμε μια σάρα και σε 20 λεπτά, φτάνουμε στους λιθοσωρούς  2 ιστορικών ταμπουριών.

Από εδώ και επάνω η καρδιά μας κτυπάει έντονα. Γύρω μας αισθανόμαστε την αόρατη παρουσία των νεκρών εξοδιτών να κατευθύνει τα βήματά μας. Το μονοπάτι δεν είναι ένα απλό μονοπάτι, είναι το μονοπάτι αυτό, που πότισαν με το αίμα και με το θάρρος τους οι εξοδίτες του Μεσολογγίου και τα ταμπούρια αυτά ήταν αυτά που χρησιμοποίησε η «έξωθεν βοήθεια» για να κτυπήσει τους Τούρκους κατακτητές και να σώσει τους εξοδίτες.
Η αποκάλυψή του αποτελεί σημαντική ιστορική ανακάλυψη του Φάνη Βορεινάκη, που με προσωπικό κόπο και μεράκι κατάφερε να βρει τον χαμένο κρίκο της ηρωικής εξόδου.

Δεκαπέντε επιπλέον λεπτά περπάτημα και είμαστε στην κορυφογραμμή του Αράκυνθου με φοβερή θέα 360 μοιρών γύρω γύρω.
Στα Ν. φαίνεται το Μεσολόγγι, στα Α. η Βαράσοβα, στα Β. η Δερβέκιστα, προς την οποία και κατηφόρισαν οι εξοδίτες για να σωθούν.
Ειλικρινά είναι από τους ωραιότερους τόπους που έχεις  συναντήσει και περπατήσει στη ζωή σου.
Το μονοπάτι δεν είναι ένα απλό μονοπάτι αλλά ένα λιθόστρωτο, από αυτά που χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι Αιτωλοί.
Το καριοφίλι, ο περίφημος “λιάρος”, του στρατηγού Δημητράκη Μακρή, που οδήγησε τη φάλαγγα των εξοδιτών προς τη σωτηρία, βρίσκετε σήμερα στο Μουσείο του Μεσολογγίου και σας περιμένει, μετά το περπάτημα στο μονοπάτι, για να ριγήσετε και εσείς μπροστά του, για τους ελεύθερους πολιορκημένους της πολιτείας της λιμνοθάλασσας.

Σήμανση μονοπατιού: Καλά χαραγμένο και σηματοδοτημένο από τον καθηγητή του ΤΕΙ Μεσολογγίου Φάνη Βορεινάκη, τον άνθρωπο που ανακάλυψε το μονοπάτι της εξόδου!

Δυσκολίες: Εύκολη πεζοπορική διαδρομή, με εξαιρετική όμως ιστορική αλλά και οικολογική αξία.

Ανάβαση στον Αράκνθο (Αϊ Γιώργης Χούνιστας – Κορυφή Γρεβενό).

Η ανάβαση στην κορυφή γίνεται σε καλογραμμένο μονοπάτι, από τη μονή του Αγ. Γεωργίου Χούνιστας που βρίσκεται σε υψόμετρο 140μ. και απέχει 10χλμ. από το Μεσολόγγι. Όλη η περιοχή είναι κατάφυτη  & σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής έχουμε την εκπληκτική θέα προς το Μεσολόγγι και τη λιμνοθάλασσα του. Η διαδρομή μέχρι την κορυφή διαρκεί 1-2 ώρες. Το μονοπάτι διασχίζει Μεσογειακό θαμνώνα (κουμαριές, αριές, πλατανορέματα, κλπ) και καταλήγει σε πυκνό δάσος πλατύφυλλης βελανιδιάς  (Qupteus frainffo)  μέχρι την κορυφή Γρεβενό που είναι και το καταφύγιο του Ορειβατικού Μεσολογγίου, σε ύψος 983μ Στην κορυφή η θέα εμπλουτίζεται με την λίμνη Τριχωνίδα και τον Πατραικό.

Το μονοπάτι έχει διανοίξει και σημάνει ο Ορειβατικός Σύλλογος Μεσολογγίου.

Άλλες Διαδρομές

  • Άγιος Γεώργιος Χούνιστας - βρύση Κλεφτών – Αυχένας (Ζυγουρόδερκο), ώρες πορείας 0,45.
  • Άγιος Γεώργιος Χούνιστας - Πόρτες, ώρες πορείας 0,45.
  • Αγ. Συμεών - Δασικός δρόμος, 4 Κm, Καντούνια, ώρες πορείας 1,30.
  • Καντούνια - Αγία Μονή - Αγ. Παρασκευή - Πόρτες, Αυχένας (Ζυγουρόδερκο)  - Πυροφυλάκιο, ώρες πορεία 4.
  • Πυροφυλάκιο προφήτης Ηλίας (Κερασόβου) - Άγιος Πέτρος - Αγιος Γεώργιος Σβίστας, ώρες πορείας 2,30.
Bookmark and Share