Η Περιοχή

Η Περιοχή

Μεσολόγγι / Φυσικό Περιβάλλον

Στη ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου , υπάρχουν  πλήθος από ασφαλείς όρμους και φυσικά λιμάνια, χιλιόμετρα με μοναδικές σε φυσικό κάλλος, παρθένες, αμμουδερές, απαράμιλλου  κάλλους ακτές.    

    

Οι  Λιμνοθάλασσες του Μεσολογγίου,  μαζί με τις πολυάριθμες λίμνες και ποτάμια της περιοχής , αποτελούν το μεγαλύτερο σύμπλεγμα υγροτόπων της Μεσογείου. Περιοχή που στο μεγαλύτερο τμήμα της αποτελεί Εθνικό Πάρκο, ενταγμένο στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000  και προστατευόμενο από τη Σύμβαση RAMSAR, γεγονός που πιστοποιεί την αξία τους ως σπάνιοι βιότοποι.

Εδώ όπου η οικονομική “ανάπτυξη” δεν έχει ακόμα αλλοιώσει την φύση, πάνω από 300 είδη πουλιών έχουν παρατηρηθεί στις διάφορες εποχές του χρόνου, στις λιμνοθάλασσες, στις λίμνες και στους άλλους υγρότοπους της περιοχής και στους γύρω λόφους.

Πολλά σπάνια είδη, όπως την απειλούμενη με εξαφάνιση Βίδρα (θηλαστικό), θα συναντήσει ο επισκέπτης στις λίμνες της περιοχής και στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, ενώ δελφίνια και θαλασσοχελώνες (Caretta caretta) θα συναντήσει στον Αμβρακικό Κόλπο.

Παρθένα φυσικά δάση και πλούσια μεσογειακή βλάστηση καλύπτουν τα πανέμορφα βουνά της περιοχής, μέσα στα οποία βρίσκουν καταφύγιο πολλά και σπάνια πουλιά (όπως ο βασιλαετός, το αηδόνι, ο δρυοκολάπτης) , καθώς και πολλά και σπάνια θηλαστικά (όπως το τσακάλι, το αγριογούρουνο και το ζαρκάδι).

 

Εκτεταμένα πεδινά τμήματα διακοπτόμενα από τους ορεινούς όγκους των παρθένων Οροσειρών της περιοχής, συμπληρώνουν το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.    
   
Ένας ατελείωτος συνδυασμός ορεινών τοπίων, συμπλεγμάτων υγροτόπων σπάνιας ομορφιάς, υπέροχων παραλιών & πολυάριθμων νησιών. 


Δεν είναι υπερβολή που η περιοχή αποκαλείται & είναι «το Φυσικό Πάρκο της Ελλάδας».

Μεσολόγγι /  Ιστορία

Η περιοχή έχει κατοικηθεί από την παλαιολιθική εποχή ( εδώ και 4000 χρόνια), όπως μαρτυρούν εργαλεία από πυριτόλιθο που αποκαλύπτονται κυρίως στις παραλίμνιες και παραποτάμιες περιοχές.

Στην περιοχή σύμφωνα με την μυθολογία έζησαν, βασίλεψαν και συγκρούστηκαν θεοί, ημίθεοι και ήρωες.

Δυναμική παρουσία στο πολιτικό προσκήνιο της Αρχαίας Ελλάδας διαδραματίζουν οι κάτοικοι της περιοχής από τον 4ο έως και τον 2ο π.χ. αιώνα, οπότε και παρατηρείται σημαντική πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Η Αιτωλική Συμπολιτεία με κέντρο το Θέρμο της Αιτωλοακαρνανίας, για ένα αιώνα έπαιξε ηγετικό ρόλο στο σύνολο της αρχαίας Ελλάδας και αποτέλεσε υπόδειγμα ομοσπονδιακού κράτους, όχι μόνο για τον αρχαίο κόσμο αλλά και για τις μέρες μας.

Το Μεσολόγγι, πόλη ταυτισμένη με τον ξεσηκωμό του Ελληνικού λαού το 1821 για λευτεριά από την Τουρκική σκλαβιά, που αποτέλεσε παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα των λαών για ελευθερία,  έχει ανακηρυχθεί για την προσφορά του σε αυτόν τον ξεσηκωμό, ως η Ιερή Πόλη της Ελλάδας.

Για τους κατοίκους της πόλης  μέχρι και σήμερα «κάθε ελεύθερος άνθρωπος θεωρείται δημότης Μεσολογγίου».    

Οι μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές ανακατατάξεις που έγιναν κατά καιρούς στην περιοχή την έχουν γεμίσει με αρχαιολογικούς τόπους και μνημεία όλων των εποχών.

Πολυάριθμα κάστρα, αρχαίες πόλεις και αρχαία θέατρα, στέκουν ακόμη και σήμερα επιβλητικά και είναι τόσο πυκνά ώστε κάθε δέκα χιλιόμετρα να συναντά ο επισκέπτης απομεινάρια μιας αρχαίας ακρόπολης ή ενός καλοδιατηρημένου κάστρου.Η περιήγηση στην περιοχή, όπου ο μύθος μπερδεύεται με την ιστορία και η φύση με το όνειρο , αποτελεί για τον επισκέπτη ένα ταξίδι στο παρελθόν, ένα περίπατο στο χθές, που συνδυάζεται αρμονικά με την παρθένα φύση του σήμερα.

Bookmark and Share